Interviu cu Dr. Roxana Toma, medic, psihoterapeut, terapeut neurofeedback in Targu Mures

”High tech gym for the brain”

Dr. Toma, ce v-a determinat sa va specializati in neurofeedback? Care a fost imboldul de a participa la un curs de Neurofeedback?


In adolescență eram pasionată de astrofizică și cosmologie. Mă vedeam lucrând într-un Observator astronomic, cu simțurile și gândurile orientate spre stele. Mama mea avea convingerea că o astfel de carieră pentru mine ar fi fost o catastrofă. Și convingerea ei a fost așa de puternică încât înainte de terminarea liceului a fost modificată curricula de pregătire pentru cei care doreau să devină astronomi. Din câte îmi amintesc nu mai exista pregătire universitară pentru asta, ci numai postuniversitară. Oricum, modificarea aceea pentru mine a fost ca o cărămidă căzută din senin în ”moalele capului”.

Am regăsit frumusețea cosmică în funcționarea corpului uman. Cum am ajuns de la astronomie la medicina este o alta poveste cu si despre rebeliunea adolescentină. Fiziologia și fiziopatologia au fost disciplinele mele preferate în Facultatea de Medicină. La aceste preferințe s-au adăugat experiențele trăite în stagiile clinice din timpul studenției. Amestecul lor m-a ghidat către anestezie și terapie intensivă. Am lucrat și lucrez în continuare într-un domeniu care este cel puțin la fel de fascinant precum cosmologia: terapia intensivă cardiovasculară.

Pe măsură ce au trecut anii a crescut în mine o nemulțumire legată de efectele neuropsihice ale terapiei intensive. Sunt în continuare dezamăgită de medicația sedativă, anxiolitică, hipnotică, analgezică, disponibilă pentru pacienții critici; de faptul că sunt necesare tot felul de catetere și sonde pentru o terapie eficientă. Și de lipsa monitorizării calității vieții după terapie intensivă măcar pentru copii. În terapiile intensive din alte țări am întâlnit asistenți sociali, psihologi, voluntari care se ocupau de psihicul pacienților și familiilor acestora. Efectele neuropsihice erau similare. Diferenta era ca existau oameni pregatiti sa discute cu familiile despre ceea ce trăiau.

În urmă cu vreo 10 ani am trăit un fel de ”criză profesională”, mă întrebam ”Ce caut eu aici?” de câte ori părinții veniți cu copiii la control povesteau despre somn agitat, fobii la haine albe, stări de agitație apărute la intrarea în spital,…

Și în loc să caut un psihoterapeut care să mă ajute să gestionez stresul de la locul de muncă, am căutat să învăț cum pot fi  prevenite și tratate tulburările neuropsihice asociate terapiilor intensive. Am absolvit Facultatea de psihologie și m-am înscris în formarea postuniversitară în Psihoterapia sistemică de familie. Fac eforturi să includ practica medicală centrată pe familie în activitatea zilnică din spital.   În paralel acumulez experiență ca psihoterapeut într-un Cabinet individual de psihologie aflat în Clinica de medicină integrativă dr. Alecu din Târgu Mureș.

Neurofeedbackul mi-a sărit în cale în timp ce căutam informații despre terapia non-medicamentoasă a stresului, anxietății și durerii. Am avut un moment UAU !.. când am realizat că este un facilitator al neuroplasticității, că poate ajuta la dezvoltarea și vindecarea creierului; urmat de un UAU!.. și mai mare când am descoperit că este disponibil în România. Am trăit din nou bucuria descoperirii unui sistem cu dimensiuni  cosmice. Ma refer la creierul uman vazut din perspectiva neurofeedbackului. Poate că pare departe de a fi soluția prevenirii stresului și traumei asociate terapiei intensive, dar sunt sigură că poate ajuta la tratarea lor.

Sunteti primul neuroterapeut care oferiti servicii de neurofeedback in zona Targu Mures.  Pe de o parte este o oportunitate de a fi deschizator de drumuri pentru o terapie avansată, pe de altă parte este necesara educarea populatiei in privinta neurofeedback-ului. 

Cu ce categorii de pacienti lucrati? Cu ce fel de afectiuni vin la neurofeedback?

Sunt un neuroterapeut începător. Prima persoană mi-a trecut pragul cabinetului în septembrie 2020. Nu a trecut de atunci nici măcar un an. Motivele pentru care oamenii solicita neurofeedback sunt variate; de la tulburări de dezvoltare la peak performance. Fără a avea pretenția unei semnificații statistice pot spune că deseori afecțiunile sunt legate de nivelul crescut de anxietate.

Ce rezultate ați obtinut până acum?

Unul din primele rezultate favorabile a fost asupra propriei persoane. Am trăit pe propria mea piele relaxarea fizică cu creșterea clarității mentale într-o perioadă în care anxietatea se combina cu somnul insuficient.

Am avut rezultate surprinzător de rapid instalate pentru dureri de cap, hiperactivitate și fobii. Ameliorări ale comportamentului opoziționist au apărut după mai multe sesiuni de neurofeedback asociate psihoterapiei. De asemenea, autoreglarea emoțională a fost îmbunătățită după  combinarea neurofeedbackului cu psihoterapia.

Care vedeți ca va fi rolul neurofeedback-ului pe arena sanatatii mintale în România?

Sper că dezvoltarea neurofeedbackului în România va urma tendințele de dezvoltare din celelalte state ale Europei. Mi-a plăcut descrierea neurofeedbackului ca ”high tech gym for the brain” întâlnită într-o carte. Cred că peste 10 ani centrele de neurofeedback vor fi la fel de căutate ca sălile de fitness, iar posibilitatea de a face neurofeedback la domiciliu va fi la fel de răspândită ca gimnastica de întreținere la domiciliu.

Ce le recomandati colegilor medici care sunt neincrezatori cand aud de biofeedback si neurofeedback?

Le-aș recomanda să fie curioși, să pună întrebări, să ceară informații, să încurajeze studiile în domeniu. Pentru medici este foarte important să înțeleagă CUM funcționează neurofeedbackul, CE face tehnologia, CARE sunt procesele de la nivelul creierului. Și bineînțeles, ce rezultate au studiile clinice.

Si la final: ce va fascineaza la neurofeedback? 

Mi se pare fascinantă capacitatea creierului de a învăța din propria lui activitate. Neurofeedbackul îi oferă creierului oportunitatea de a-și ”vedea” propria activitate. Așa cum dansatorii profesioniști își pot vedea și ajusta propriile mișcări în oglinda sălii de antrenament. Creierul în mod natural și continuu se schimbă pe parcursul întregii vieți. Așa cum în mod natural oricine poate dansa, chiar dacă nu a dansat niciodată într-o sală cu oglinzi. Neurofeedbackul este sala de antrenament cu oglinzi pentru creier. ”Mișcările” creierului în neurofeedback sunt fascinante.

Multumim pentru interviu.

Neurofeedback România a apărut din dorința de a face accesibilă și de a răspândi terapia cu neurofeedback în România. În prezent, prin Institutul Neurofeedback România, formarea specialiștilor este disponibilă în interiorul țării cu sprijinul specialiștilor din străinătate, cu o bogată experiență în utilizarea terapiei cu neurofeedback. 

Urmatorul curs de formare in Neurofeedback va avea loc in perioada 24-28 Iulie 2021 in Bucuresti.

Pentru prima data oferim un curs intensiv de 3 zile exclusiv pentru medici, perioada 30-31 iulie si 1 august în București. Ambele  cursuri sunt facilitate de Dr. Roxana Sasu de la institutul EEG Info Los Angeles.

office@neurofeedback-romania.ro

Tel: 0726014180

Informatii curs formare: https://spark.adobe.com/page/8SJ7lIlXm2NQN/

Dr. Roxana Toma, 0731374963,  email:  rs.toma@gmail.com

Proiectul este parțial finanțat de Uniunea Europeană printr-un program de startup.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Beneficiarul proiectului NeuroWellness SRL, CF 40341260 , RC, Mun. Ploiesti, str. Maramures nr. 12, camera D-13, jud. Prahova.

Copyright @ 2019 NEUROWELLNESS. Toate drepturile rezervate.
Website powered by Lucian and Partners