Ce este Neurofeedbackul

Neurofeebackul constă în antrenarea directă a funcțiilor cerebrale, cu ajutorul căreia creierul învață să funcționeze mai eficient. Observăm creierul în actiune în diferite momente. Arătăm aceste informații persoanei care beneficiază de neurofeedback, apoi recompensăm creierul pentru faptul că își modifică activitatea în adoptarea unor patternuri mai sănătoase (modele de funcționare). Este un proces de învățare gradual. Se aplică fiecărui proces și fiecărei funcții cerebrale pe care o putem măsura. Neurofeedback-ul este denumit și EEG Biofeedback pentru simplul motiv că se bazează pe activitatea electrică a creierului văzută în electroencefalogramă (EEG). Neurofeedbackul este un antrenament de autoreglare. Este un biofeedback aplicat direct creierului. Autoreglarea este o parte importantă a bunei funcționări a creierului și permite sistemului nervos central să funcționeze mai bine.

Cine poate beneficia de terapia cu Neurofeedback

Neurofeedbackul se adresează problemelor legate de dereglarea funcțiilor creierului. Numeroase afecțiuni au la bază lipsa unei reglări naturale a creierului și a proceselor implicate. Putem să includem aici probleme precum anxietate și depresie, dificultăți de atenție, tulburări de comportament, dereglări ale somnului, dureri de cap, simptome premenstruale, instabilitate emoțională etc. De asemenea, neurofeedbackul abordează afecțiuni ale creierului precum crize epileptice, tulburări de spectrul autist și paralizii cerebrale. Antrenarea creierului este utilă și sportivilor de performanță.

Neurofeedbackul s-a dovedit eficient pentru:

  • Episoade epileptice și activitate epileptică sub-clinică, tulburări de comportament și tulburări de personalitate (tulburare de comportament sau tulburarea bipolară).
  • Tulburări pervazive de dezvoltare precum tulburări din spectrul autist, traumatisme cerebrale, paralizii cerebrale, traume la naștere.
  • Tulburări de somn și afecțiuni asociate acestora: somnambulism, enurezis nocturn, bruxism, coșmaruri sau terori nocturne.
  • Abuz de substanțe, comportament suicidar, anxietate și depresie.
  • Probleme ce apar odată cu înaintarea în vârstă.

Afecțiuni ce pot fi tratate prin neurofeedback

ADHD
Anxietate
Autism
Dependențe
Depresie
Durere cronică
Migrene
Hiperkinezie
Stres cronic
Traumatisme cerebrale
Traume și tulburări de stres post-traumatic
Tulburări de comportament
Tulburări de personalitate
Tulburări de somn

Neurofeedbackul este util pentru orice creier

Indiferent de nivelul curent de funcționare a acestuia.

Cum funcționează?

Terapeutul aplică electrozi la nivelul scalpului pentru a înregistra activitatea undelor cerebrale. Semnalul este procesat de sistemul de neurofeedback și sunt extrase informații despre anumite frecvențe ale creierului. Unele frecvențe ale undelor cerebrale dorim să le promovăm, altele dorim să le diminuăm. Arătăm fluxul activității cerebrale persoanei sub forma unor succesiuni de imagini/jocuri video/filme. Persoana joacă efectiv jocul video cu creierul său. În cele din urmă, activitatea creierului este antrenată pentru atingerea performanțelor dorite. Terapeutul urmărește anumite frecvențe și alege poziționarea electozilor în concordanță cu simptomatologia fiecărei persoane.

Studii și resurse EEG Info

Proiectul este parțial finanțat de Uniunea Europeană printr-un program de startup.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Beneficiarul proiectului NeuroWellness SRL, CF 40341260 , RC, Mun. Ploiesti, str. Maramures nr. 12, camera D-13, jud. Prahova.

Copyright @ 2019 NEUROWELLNESS. Toate drepturile rezervate.
Website powered by Lucian and Partners