Formarea în Neurofeedback: în ce constă și cui i se adresează

În calitate de profesionist din domeniul sănătății sau terapeut, dacă sunteți în căutarea unei opțiuni de tratament care este eficientă și nu are efecte adverse, neurofeedback-ul poate fi răspunsul. Formarea în neurofeedback are mai multe etape, primul pas fiind cursul de bază neurofeedback ILF.

Neurofeedback este un antrenament sigur, non-invaziv, care antrenează creierul pentru o mai bună autoreglare și o funcționare optimă. Pe scurt, ajută creierul să fie flexibil și stabil, atât la nivel global cât și pe arii specifice. În consecință îmbunătățește sănătatea și starea de bine.

După cursul introductiv de cinci zile axat pe practică, puteți începe imediat să aplicați neurofeedback pentru clienți.

Pentru cine este formarea în neurofeedback

Pentru a deveni specialist în neurofeedback, în general este bine să aveți o diplomă în domeniul sănătății umane, psihologie, psihiatrie, medicină sau un domeniu conex. Persoane cu o practică extensivă de terapie pot urma formarea în neurofeedback, cum ar fi osteopații sau asistenții sociali.

Specialistul în neurofeedback realizează o evaluare inițială complexă și stabilește planul de tratment, aplică terapia și urmărește schimbările de la o sesiune la alta, ajustând protocolul de antrenament, după caz.

În ultimul deceniu neurofeedback-ul a evoluat în mod continuu. Specialiștii în sănătate mintală au aplicat cu succes terapia cu neurofeedback pacienților lor, adulți sau copii.

Procesul de neurofeedback

Neurofeedback este un instrument care se bazează pe conceptul de neuroplasticitate, capacitatea creierului de a învăța din experiență. Așadar, facilităm un proces în care creierul se poate vedea la lucru și poate învăța cum să se autocorecteze, ceea ce îmbunătățește autoreglarea, funcțiile specifice și generale ale sale.

Procesul este simplu pentru creierul unei persoane care se reglează mai bine cu ajutorul feedback-ului primit cu privire la propria activitate. De exemplu, o persoană se uită la un film și încorporăm inputul corespunzător în ceea ce ne dorim să fie acțiunea:

  • când creierul se află în intervalul dorit, imaginea devine mai mare
  • când ajunge într-un interval mai puțin dorit, imaginea se micșorează

Toate acestea nu au sens pentru mintea conștientă, dar creierul însuși începe să-și modifice activitatea pentru a obține o imagine mai mare sau orice doriți.

În cele din urmă, dacă antrenăm creierul spre o mai bună autoreglare, creierul însuși gestionează mai bine trauma.

Și ceea ce este surprinzător este că îmbunătățirile sunt de durată. Cu alte cuvinte, pentru că este un proces de antrenament, odată ce creierul se reglează mai bine, tinde să rămână în control și reușește să ajungă înapoi către starea sa optimă.

Tipuri de aplicații clinice ale neurofeedback-ului

Neurofeedback-ul poate ajuta la rezolvarea unor multitudini de tulburări ale creierului și are rezultate impresionante. De la copii cu tulburări de dezvoltare până la anxietate și depresie, comportamente de dependență și recuperarea accidentului vascular cerebral.

Alte aplicații sunt managementul durerii și îmbunătățirea performanței muzicale și atletice, îmbunătățirea memoriei.

Studiile au arătat că sportivii de performanță au un pattern diferit de activitate a creierului comparat cu al începătorilor. De aceea antrenamentul cu neurofeedback poate fi utilizat la crearea sau emularea acestor pattern-uri pentru a îmbunătăți performanța indivizilor din afara sportului.

Beneficiați de diverse studii de caz pentru o gamă extinsă de simptome de sănătate mintală în cursul introductiv.

Cât de sigură este terapia cu neurofeedback

Deoarece tratamentul cu neurofeedback este eficient pentru o gamă largă de simptome și are efecte secundare minore sau deloc, vă puteți ajuta în siguranță pacienții. Abordarea noastră este o terapie individualizată bazată pe simptome, care ajută la atenuarea unei varietăți de simptome.

În clinica dumneavoastră, puteți ajuta pacienții să găsească ameliorarea simptomelor legate de dereglarea funcției creierului. Neurofeedback-ul este integrativ. În prima sesiune pacienții sunt atent examinați și se face o anamneză a tuturor simptomelor, a mediului care le activează și a medicației prescrise. Apoi se stabilește un plan de tratament.  Instrumentele de evaluare care permit o nouă înțelegere a simptomelor clientului le veți afla în cursul introductiv.

La cursul avansat de Alpha-Theta și Synchrony veți învăța cum inițiați sesiunile, cum și unde să aplicați electrozii corespunzător antrenamentului Neurofeedback Alpha-Theta și Synchrony, ce protocoale de antrenament să utilizați în funcție de simptome.

Ambele cursuri sunt experiențiale, beneficiați de sesiuni de antrenament al creierului, și puteți experimenta pe propriul creier cât de sigură și eficientă este terapia cu neurofeedback. De asemenea, veți practica împreună cu colegii de curs.

Cum mă ajutați după cursul introductiv?

Formarea în neurofeedback are mai multe etape. După cursul introductiv, acum ați devenit un specialist certificat în neurofeedback și aveți nevoie de:

  • îndrumare de specialitate
  • formare profesională continuă prin webinarii / seminarii tematice
  • echipament de neurofeedback pentru a practica în clinica dumneavoastră
  • curs avansat Alpha-Theta și Synchrony

În primul caz, oferim supervizare neurofeedback de grup, unde răspundem la toate întrebările pe care le aveți din practica zilnică. De exemplu, pentru a face progrese cu unii clienți puteți avea nevoie să discutați un studiu de caz cu un expert.

Supervizorii noștri sunt specialiști în neurofeedback cu mai mulți ani de practică și vă răspund la fiecare întrebare pe care o aveți. Sesiunile de supervizare de grup sunt destinate exclusiv absolvenților cursului de bază în neurofeedback ILF. Înainte de a achiziționa o sesiune de supervizare, vă rugăm să ne contactați înainte de a plăti pe site-ul nostru.

După finalizarea cursului, în calitate de specialist în neurofeedback, puteți cumpăra echipamentul necesar. Vă oferim consultanță pentru achiziție și suport tehnic. Începeți cu echipamentul de bază, iar atunci când considerați, puteți achiziționa mai multe elemente adiționale.

Păreri despre neurofeedback

Fiind o tehnică relativ nouă în România este firesc să se caute răspunsuri despre eficiența neurofeedback-ului.

Dr.Roxana Sasu, expert internațional în neurofeedback și trainer principal în rețeaua EEG Info, a suferit de migrene o perioadă lungă de timp. De multe ori durerile nu încetau după medicație și se simțea obosită în fiecare zi. După tratamentul cu neurofeedback migrenele au dispărut și nu a mai avut nevoie de a controla zilnic durerea. Acum o puteți întâlni la formarea în neurofeedback din România unde, pe lângă teorie și practică clinică, vă va împărtăși din propriile experiențe.

Pe pagina cursului introductiv aveți câteva testimoniale video ale cursanților din edițiile trecute pentru a afla și opinia acestora.

Vă invităm în comunitatea noastră de specialiști în neurofeedback din România, pentru sprijin reciproc și schimb de experiență. Încă suntem la început și este un moment oportun de a fi printre primii terapeuți neurofeedback din țară.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.