Neurofeedback

Cine beneficiază, ce afecțiuni sunt tratate și cum funcționează

Ce este Neurofeedbackul

Observăm creierul în acțiune în diferite momente. Arătăm aceste informații persoanei care beneficiază de neurofeedback, apoi recompensăm creierul pentru faptul că își modifică activitatea în adoptarea unor patternuri mai sănătoase (modele de funcționare). Este un proces de învățare gradual. Se aplică fiecărui proces și fiecărei funcții cerebrale pe care o putem măsura.

Rulează videoul

Neurofeedback-ul este denumit și EEG Biofeedback pentru simplul motiv că se bazează pe activitatea electrică a creierului văzută în electroencefalogramă (EEG). Neurofeedbackul este un antrenament de autoreglare. Este un biofeedback aplicat direct creierului. Autoreglarea este o parte importantă a bunei funcționări a creierului și permite sistemului nervos central să funcționeze mai bine.

Cine beneficiază de terapia cu Neurofeedback

Neurofeedbackul se adresează problemelor legate de dereglarea funcțiilor creierului.

Numeroase afecțiuni au la bază lipsa unei reglări naturale a creierului și a proceselor implicate. Putem să includem aici probleme precum anxietate și depresie, dificultăți de atenție, tulburări de comportament, dereglări ale somnului, dureri de cap, simptome premenstruale, instabilitate emoțională etc. De asemenea, neurofeedbackul abordează afecțiuni ale creierului precum crize epileptice, tulburări de spectrul autist și paralizii cerebrale.
Antrenarea creierului este utilă și sportivilor de performanță.

Neurofeedbackul s-a dovedit eficient pentru:

Afecțiuni ce pot fi tratate prin neurofeedback

ADHD

Anxietate

Autism

Dependențe

Depresie

Durere cronică

Migrene

Hiperkinezie

Stres cronic

Tulburări de somn

Traume și tulburări de stres post-traumatic

Tulburări de comportament

Tulburări de personalitate

Traumatisme cerebrale

Cum funcționează practic Neurofeedbackul

  • Terapeutul aplică electrozi la nivelul scalpului pentru a înregistra activitatea undelor cerebrale.
  • Semnalul este procesat de sistemul de neurofeedback și sunt extrase informații despre anumite frecvențe ale creierului. Unele frecvențe ale undelor cerebrale dorim să le promovăm, altele dorim să le diminuăm.
  • Arătăm fluxul activității cerebrale persoanei sub forma unor succesiuni de imagini/jocuri video/filme. Persoana joacă efectiv jocul video cu creierul său. În cele din urmă, activitatea creierului este antrenată pentru atingerea performanțelor dorite.
  • Terapeutul urmărește anumite frecvențe și alege poziționarea electrozilor în concordanță cu simptomatologia fiecărei persoane.

Neurofeedbackul este util pentru orice creier

Indiferent de nivelul curent de funcționare a acestuia.